• Fri frakt. Snabb leverans. 5 års garanti.
Beställningar innan kl 12:00 skickas samma dag.

Vad är skillnaden mellan Thule och Turtle?

|4/04, 2024

Vad är skillnaden mellan Thule och Turtle?

Vi får många frågor kring skillnaden på Thules takräcken och Turtle Air-seriens takräcken och vi reder därför ut dessa skillnader här...


Takräckets profil

I grunden består alla takräcken av en profil/stång som tillverkas i antingen stål eller aluminium. Stängerna kan ha olika former där vanlig fyrkantsprofil är den enklaste formen av stång som har sämre aerodynamiska funktioner än en aluminiumprofil som är formad som en vinge. En vingformad profil är tystare och minskar vindmotståndet mer än en fyrkatsprofil. 

Både Thule Wingbar och Turtle Air använder sig av aluminiumprofil som extruderas i formen av en flygplansvinge.


Takräckets fästen

Ett takräcke behöver fästas i bilens tak på något sätt och detta fäste behöver vara tillverkad av komponenter och material av mycket hög kvalitét. Fästets plastdetaljer ska klara av många års utsatthet för UV-strålning från solen, salt från vintervägar och både mycket låga och mycket höga temperaturer. Det är också viktigt att de mindre detaljer som är kritiska för att säkra att räcket sitter kvar på biltaket är tillverkat av ett material som är mycket hållbart över lång tid, t ex stål. På billigare takräcken tillverkas dessa viktiga detaljer i enklare plaster som riskerar att spricka över tid. 

Både Thule Wingbar och Turtle Air levereras med fästdetaljer i högkvalitetsplaster och med kritiska delar i stål. 


Säkerhet och godkännanden

Takräcken testas idag på olika sätt och det är viktigt att kontrollera att det takräcke du tänker köpa är testat och godkänt enligt rätt standarder och av godkända testföretag. Den vanligaste certifieringen kommer från en tysk organisation benämnd TÜV och med ett takräcke som är testat och godkänt av TÜV så kan du känna dig trygg med att de grundläggande egenskaperna såsom infästning och belastning vid t ex.hårda inbromsningar i takräcket är provade och godkända enligt vedertagna normer och standarder. 

Ett takräcke ska dessutom kunna monteras på bilen och där sitta säkert från stöld. Det innebär att takräckets fästen skall vara låsbara på något sätt. Det är också viktigt att enkelt kunna ersätta en borttappad nyckel eller trasiga lås så att inte takräckena är obrukbara pga detta. 

Både Thule Wingbar och Turtle AIR-1 och AIR-2 är testade och godkända av TÜV och du hittar certifikatet för Turtles takräcken här. Både Thule Wingbar och Turtle Air-seriens takräcken är dessutom låsbara och du hittar nya nyckar och lås för Turtles räcken här


Montering av tillbehör

Ett takräcke används ju oftast tillsammans med något tillbehör, t ex cykelhållare, takbox eller laststopp. Det är viktigt att dessa tillbehör är lätta att montera på takräcket. Det vanligaste sättet att fästa cykelhållare, kanothållare eller laststopp är att använda aluminiumräckets spår i överkant, ofta benämnt som T-spår. I detta spår skjuts så kallade T-spårsbultar in som används för att fästa tillbehöret. Andra sätt att fästa tillbehör är med byglar eller grepp och detta används oftast för att fästa takboxar på takräcket. Det är viktigt att kontrollera att takräckets bredd fungerar för de vanligaste byglarna och greppen på marknaden. 

Både Thule Wingbar och Turtle Air använder sig av aluminiumprofiler med standardiserat T-spår på ovansidan (för 20 mm breda bultar). Båda tillverkarna använder sig dessutom av profiler med en bredd på ca 70 mm vilket passar bra för de flesta byglar och grepp. 


Pris

Det är på priset vi hittar den största skillnaden mellan Thule Wingbar och Turtle Air takräcken. När vi gör en jämförelse på priset på en komplett uppsättning takräcken till de vanligaste bilmodellerna på Thules hemsida och Turtles hemsida så ser vi att priset för Turtle Air ligger till nästan halva priset. Störst är prisskillnaden om du väljer ett svart takräcke från båda leverantörerna iom att Thule tar extra betalt för svarta profiler.