• Fri frakt. Snabb leverans. 5 års garanti.
Beställningar innan kl 12:00 skickas samma dag.

Takräcke och lasthållare till Skoda

Maximera utrymmet i din Skoda med våra högkvalitativa takräcken som är skräddarsydda för varje Skodamodell. Vi tar hänsyn till bilens specifika egenskaper för att garantera en perfekt passform och högsta kvalitet och säkerhet. Det är enkelt att hitta det rätta takräcket - välj bara din bilmodell och upptäck det perfekta takräcket för just din Skoda.

När du köper takräcke och lasthållare till din Skoda inkluderas fyra fästen, två aluminiumräcken, lås och nycklar. Dessutom skickar vi med en svensk manual för att underlätta installationen av takräcket.

Allt du behöver veta om takräcke till Skoda

Med ett takräcke på din bils tak skapas nya möjligheter att ta med allt du behöver på resan. Turtles takräcken ger dig möjlighet att montera olika tillbehör på taket, såsom takboxar, cykelhållare, skidhållare, takkorgar och mycket mer. Våra takräcken levereras skräddarsydda för din Skoda, och vi skickar de rätta delarna till dig när du väljer din bilmodell och eventuell årsmodell i vår modellväljare. Du behöver alltså inte ange registreringsnummer för din bil. Du kan använda Turtles takräcken för extra utrustning från alla stora leverantörer på marknaden.

Vilket takräcke passar min Skoda?

Det finns olika fästtyper för takräcken som passar olika modeller av Skoda. Vanliga typer inkluderar fästen för rails på bilens tak, antingen upphöjda (med luft mellan räcke och tak) eller integrerade i bilens tak (upphöjda, men utan luftspalt). Modeller utan rails kan ha förberedda monteringshål i taket, synliga eller dolda. Vissa modeller saknar förberedelse för takräcken och kräver fästen som omsluter taket, går in under dörrbladet. Oavsett fästtyp erbjuder vi skräddarsydda takräcken som passar din Skoda perfekt, utan behov av kundanpassade modifieringar.

Modellväljare

De flesta bilar på marknaden är utrustade med någon form av fäste, vanligtvis en av de nämnda typerna ovan. Det innebär att vi endast behöver information om din bils fabrikat, modell och eventuella årsmodell. Genom vår modellväljare kan du enkelt filtrera fram rätt typ av takräcke för din specifika modell från Skoda. Ibland finns det variationer av fästen för samma bilmodell, och i sådana fall gör du ett ytterligare val innan du slutför din beställning. Detta val görs direkt på produktsidan, precis vid köpknappen.

Om du är osäker kan du alltid ringa vår kundtjänst på telefonnummer 019-227 237 för personlig assistans. När du kontaktar oss har vi även möjlighet att hjälpa dig att hitta det korrekta takräcket för din bil genom att använda bilens registreringsnummer.

Kombination av räcken och fästen

Nu när vi har informationen om din bilmodell från Skoda så kan vi matcha rätt längd på aluminiumprofilerna med den korrekta typen av fästen. Dessa kommer att skickas till dig i en låda tillsammans med en detaljerad manual och de nödvändiga verktygen för en smidig montering. Vi har ett brett utbud av olika längder på lager, men om det behövs kan vi även skära aluminiumprofilerna till exakt rätt längd.

Vårt lager innehåller även olika typer av fästen, vilka vi kombinerar med räckena för att skapa ett komplett paket. Detta gör det enkelt för dig att montera dina nya takräcken från Turtle på din Skoda. För att underlätta monteringen har vi försett dig med en manual, tillgängliga filmer och vår kundtjänst som alltid står redo att assistera.

Montera takräcke på din Skoda

Monteringen av ditt nya takräcke på bilen är mycket enkel, särskilt om bilen har rails av något slag. Även för bilar med förberedda monteringshål (fix-points) kan det vara några extra steg, men processen är fortfarande mycket okomplicerad för att få räcket på plats.

I vår installationsguide förklarar vi detaljerat varje steg i monteringen för olika typer av biltak. Dessutom finns det länkar till manualer och installationsvideor för ytterligare hjälp. Sammanfattningsvis innebär monteringen att kombinera en aluminiumprofil med två fästen, och detta görs enkelt genom att fästena klickas på plats i vardera änden av profilen. När alla fyra fästen är på plats har du två kompletta lastbågar redo att monteras på bilens tak. Vid olikheter i längd på räckena bör det längre räcket alltid placeras framåt på bilens tak. Var noga med att orientera räcket så att markeringen "Front" pekar i färdriktningen. Detta ger räckets profil en likhet med en flygplansvinge, vilket resulterar i ett tystare och bränslesnålare takräcke.

Fästa tillbehör på takräcket på Skoda

Det finns olika metoder för att säkert fästa tillbehör som takboxar eller cykelhållare på ett takräcke. Det mest avgörande är att din last är ordentligt fäst, särskilt med tanke på de många påverkande faktorerna när bilen rör sig i höga hastigheter. De vanligaste sätten att montera tillbehör inkluderar T-spårsbultar, U-byglar och snabbfästen. Nedan beskrivs hur dessa fästen används och hur de fungerar.T-spårsfäste

Det smidigaste sättet att montera och demontera tillbehör på ett takräcke från Turtle är att använda takräckets T-spår på aluminiumprofilens ovansida. Detta spår har en bredd på ca 22 mm vilket innebär att de flesta tillbehör från alla större tillverkare passar på takräcken från Turtle. Genom att använda nyckel för att ta loss ändkåporna på takräcket så ges möjlighet att skjuta in T-spårsbult i spåret som sen låses fast på rätt position med hjälp av mutter eller vred. Denna typ av fäste är mycket vanlig på t ex cykelhållare.

U-byglar

Det mest traditionella sättet att montera tillbehör på ett takräcke är att använda sig av U-byglar. Detta är det vanligaste sättet att fästa tex en takbox. U-byglar finns i olika bredder och det är därför viktigt att se till att byglens bredd är bredare än takräcket som bygeln monteras på. Turtles takräcken är 69 mm breda så vanliga U-byglar som är ca 80-90 mm breda passar alldeles utmärkt. 

Snabbfästen

För att snabbt montera och demontera t e en takbox så är det smidigast att använda så kallade snabbfästen. Dessa fästen är det vanligaste sättet att fästa en takbox på takräcken på och fästet har oftast inbyggda vred som dessutom inte går att dra åt för hårt då de har en momentfunktion som hjälper dig att dra åt fästet lagom hårt. Snabbfästen ingår i vissa av Turtles takboxar men kan också köpas lösa.

Vikter och hastigheter

Det är mycket viktigt att ta reda på vilka begränsningar som finns vad gäller vikter och hastigheter. Din bil färdas framåt i höga hastigheter och last på taket påverkar köregenskaperna på olika sätt. 

Vikt på taklast

Ett takräcke från Turtle är testat för att klara av 75 kg. Detta är normalt sett också maxvikten för bilens taklast men exakt vikt framgår av bilens registreringsbevis. Maxvikten för takräcket gäller när bilen färdas framåt och skall inte förväxlas med statisk lastvikt, alltså den vikt som takräcket klarar av när bilen står stilla, utan att behöva ta hänsyn till G-krafter mm. Maxvikten för Turtles takräcken vid stillastående är 250 kg, vilket passar bra för dig som t ex vill montera ett taktält på takräcket. 

Maxhastighet med takräcke

Med tung last på bilens tak, upp till 75 kg, så påverkas bilens köregenskaper på olika sätt beroende på lastens form, vikt och andra faktorer som t ex vind oxh såklart bilens hastighet. Ju snabbare bilen färdas desto mer påverkan har taklasten på bilens väghållning och redan vid 80 km/tim så behöver man vara extra noggrann med hur lastens surrats fast och hur bilen framförs. I manualen till ditt takräcke från Turtle så visas en symbol med markering på 80 km/tim för att upplysa om just detta men takräckena är testade upp till 130 km/tim. Du kan läsa mer om detta i vår FAQ